Initiatiefnemers van de Wilpster hardloopwedstrijd in 1981 waren de heren Klaas Renkema (toenmalig elftalleider), Harm Frieswijk (toenmalig hoofdtrainer) en Tjeerd Kloosterman. Al snel kreeg Kloosterman (hij organiseerde 22 maal het evenement) assistentie van Ab Kamminga (al meer dan dertig jaar betrokken bij de voorbereiding) en zo werd de wedstrijd in het begin van ieder nieuw jaar een regionale traditie. Vanaf het begin tot 1989 had de loop het karakter van een cross en liep het parcours over oude boerenpaden rond De Wilp.

Oprichters Nieuwjaarsloop De Wilp

De reden om een veldloop te organiseren was gelegen in het feit dat in de winterstop het voetbalspel op een laag pitje stond. Vanaf 1990 werd het evenement op verzoek van veel deelnemers op de weg georganiseerd, omdat de route over het onverharde parcours bij vorst onveilig was. De eerste dertien edities trokken tussen de honderdvijftig en tweehonderd lopers per keer. In 1990 werd ook de halve marathon als element toegevoegd aan het evenement. In de jaren negentig trok de loop tussen de zeventig en de honderd sporters. Dieptepunt was 1995, toen er door concurrentie van meerdere wedstrijden in de regio, de halve marathon van Egmond en geopende ijsbanen maar 65 mensen inschreven.

De charme van de loop is gelegen in de mooie Wilpster omgeving (de route is uitgezet in het Gronings-Friese coulisselandschap) en de onvoorspelbare weersomstandigheden in het begin van het jaar. Soms wordt het gebeuren een lenteloop genoemd, soms ondervinden de atleten hinder van sneeuw en gladheid. In 2010 zorgde de sneeuw voor een fantastische ambiance. Ook is de deelname van de Wilpster jeugd ieder jaar weer motiverend voor de organisatie. In 2004 trok de loop, mede door intensieve samenwerking met S.V. Friesland, een deelname van 230 atleten (waaronder 90 kinderen t/m 16 jaar). In 2015 beleeft de loop zijn 35e editie. Vanaf 2005 worden de kinderafstanden in het dorp afgewerkt en zijn de afstanden voor hen aangepast. De groei zit er goed in. In 2013 waren er 366 deelnemers en in 2014 werd een recorddeelname van exact 453 deelnemers genoteerd.